Uitstapjes


Voor evenementen in de omgeving zie de kalender op:

Evenementen in de Peel: Films, concerten, theater, enz (landvandepeel.nl)

Verder bevinden zich op wandelafstand de volgende attracties:

Nationaal Park De Groote Peel: Op 10 minuten wandelen vanaf het kampeerterrein staat u in dit groot aaneengesloten natuurgebied waar u in uren wandelen geen bordje, brievenbus of lantaarnpaal meer tegenkomt. Dit hoogveengebied toont u oneindige vergezichten en vele vogelsoorten. Vanaf het kampeerterrein kunt u een mooie route volgen naar het bezoekerscentrum dwars door het Nationaal Park heen. Na een pauze en lunch kunt u via een andere route weer terug wandelen. U bent dan ca. 5 uur onderweg. Pas op !:  Vanaf 15 maart tot 15 juli en van 15 oktober tot 30 november zijn delen van het nationaal park afgesloten vanwege het broed- en  vogeltrekseizoen. Dit geldt onder meer voor de ingang vanaf het kampeerterrein. Vanuit het bezoekerscentrum in Ospel is het Nationaal Park jaarrond toegankelijk. Zie ook www.nationaal-parkdegrootepeel.nl

Neerkantse bossen: U doorkruist dit heuvelige bosgebiedje na ca. 10 minuten wanneer u naar Neerkant wandelt. In het bos is ook een trimparcours en een aantal mountainbikeroutes gelegen.

Museum Techniek met een Ziel: In het dorp Neerkant is een boeiende verzameling elektrische apparatuur te vinden. U herkent zeker uw eerste pick-up of bandrecorder te midden van curiositeiten als het mengpaneel van Doemaar. Ook is er een heemkunderuimte rondom de historie van Neerkant ingericht. De entree is inclusief rondleiding, koffie en wafel. Zie ook: www.techniekmeteenziel.nl

 

Op fietsafstand vindt u de volgende attracties:

Buitencentrum De Pelen: bezoekercentrum van De Groote Peel (9 km)

Het bezoekerscentrum biedt veel informatie over de flora en fauna in het Nationaal Park en kan gebruikt worden als startpunt voor verschillende wandelroutes. Tevens is er een horecapunt opgenomen waar u binnen of op het terras kunt genieten van een kop soep of een stevige lunch. Het bezoekerscentrum is gelegen op een afstand van ca. 9 km van het kampeerterrein en kan via een mooie fietsroute langs de randen van het Nationaal Park worden bereikt.

Museum Klok en Peel (11 km):

Dit museum biedt enerzijds een blik op de natuur in het Nationaal Park De Groote Peel en anderzijds op de historie van de klokkengieterij in het dorp Asten.

Het gedeelte over De Peel vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Peelgebied dat zich vroeger uitstrekte van Cuijk tot Weert. Het ontstaan van het hoogveen wordt verklaard waarbij alle flora en faunasoorten te zien zijn. Verder wordt ingegaan op de turfwinning en de rijkdom die dit heeft voortgebracht.

Het gedeelte over de klokkengieterij gaat in op de functies van klokken en bellen in de wereldgeschiedenis en die van het dorp Asten in het bijzonder.

Sterrenwacht Jan Paagman (11 km):

Tegenover het Museum Klok en Peel is de Sterrenwacht Jan Paagman gelegen. Dit bijzondere museum biedt een blik in het heelal door een permanente tentoonstelling en daarnaast op vele avonden door een blik door de telescoop. Zeer bijzonder is een werkelijk ronddraaiend planetarium (sterrenstelsel) dat in oorlogstijd gebouwd is van conservenblikjes.

 

Grieks orthodox Klooster (4km):

In het landelijk gebied van de nabije omgeving bevindt zich een bijzondere plek waar in de laatste decennia een nieuw klooster is ontstaan. U bent welkom om kennis te maken met de zusters of deel te nemen in de dienst. U kunt worden rondgeleid over het terrein of een wandeling maken door de tuin. Zie ook: www.orthodoxasten.nl

Kasteelruïne Asten (9km):

Een bezoekje aan de kasteelruine Asten laat zich het best combineren met een fietstochtje naar Asten. Het is gelegen aan het nieuw aangelegde fietspad dat via Heusden naar Asten loopt. Een wandelingetje rondom het kasteel biedt uitzicht op de mooie omgeving. Regelmatig worden er ook rondleidingen door de kasteelruïne gegeven. Voor meer informatie: www.kasteelasten.nl

Veenontginning Van der Griendt (13 km)

De hoogveenontginning in het zuiden van Nederland gebeurde vooral door het uitgeven van kleine stukjes grond door de gemeente aan bewoners van De Peel die er hun turf staken voor eigen gebruik. De enige uitzondering in het zuiden waar de gemeente de ruimte bood aan een ontginningsmaatschappij om turf te winnen betreft het gebied tussen Griendtsveen en Helenaveen. De familie Van der Griendt die in het oosten van het land al ervaring had in de turfwinning streek neer in Brabant en stichtte er de dorpen Griendtsveen en Helenaveen (genaamd naar zijn vrouw Helena). Dit hele gebied heeft de kenmerken van een Drentse veenontginning waaronder vaarten, bruggetjes etc. Hier bevinden zich ook twee mooie wandelgebieden waaronder de Mariapeel en Deurnesche Peel. Vergeet ook de beide charmante dorpen niet te bezoeken.

Openluchtmuseum Eynderhoof (17 km):

Openluchtmuseum Eynderhoof is een mooi en levendig nagebouwd Peeldorp waar je na het passeren van de ijzeren poort meteen terug gaat in de tijd van rond 1900. Eynderhoof is gelegen in de mooie landelijke en groene omgeving van het dorp Eind, gemeente Nederweert. In dit museum is veel te zien, te beleven en te ondernemen voor jong en oud. Er is een stroopfabriek waar je zelf appels kunt persen, een smederij, stoelenmatterij etc. etc. Zie ook: www.eynderhoof.nl

In de regio zijn verder de volgende uitstapjes met de auto aan te bevelen:

Helmond:

Kasteel Helmond: Het kloeke kasteel van Helmond is midden in de stad gelegen. De geschiedenis van de Peelregio en die van Helmond in het bijzonder worden er belicht. Voor kinderen zijn er activiteiten met ridders en jonkvrouwen.

Eindhoven:

De boeiende stad Eindhoven kent verschillende attracties die het bezoeken waard zijn:

Philipsmuseum: Dit museum is gelegen in het centrum van Eindhoven en vertelt het verhaal van het ontstaan van Philips, de uitvindingen zoals de cd en verbeteringen aan de gloeilamp. Het museum is om het eerste originele Philipsfabriekje heen gebouwd. Zie https://www.philips.nl/en/a-w/philips-museum.html

DAF-museum: Een bezoek aan het DAF Museum betekent een rondgang door de tijd, langs het historische erfgoed van Doorne's Aanhangwagen Fabriek. Dit vanaf de oprichting van het bedrijf door de gebroeders Hub en Wim van Doorne tot en met de modernste vrachtwagens die in de Eindhovense DAF fabrieken van de band komen. De DAF Museum collectie toont de geschiedenis van de Van Doorne's aanhangers tot DAF Trucks N.V met ruim 100 voertuigen van 1928 tot nu. Het museum is gehuisvest in de eerste werkplaats die de gebroeders Van Doorne ter beschikking kregen.

 

Sfeervideo's De Peel:

https://www.facebook.com/watch/?v=2190183871158229

https://www.facebook.com/watch/?v=1688079634860938